6 Mart 2015 Cuma

Hatmi Çiçeği

Hatmi Çiçeği


Hatmi Çiçeği, Halk arasında Hitmiye, Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi gibi adlarla anılır. Çiçekleri beyazımsı mor veya pembedir.

Temmuz-agustos aylarinda, pembemsi-beyaz renkli çiçekler açan, 1,5 metreye kadar boylanabilen, hatmi çiçeği, sulak çayırlar ve dere kenarlarında bulunur. Gövdeleri dik ve tüylüdür. Yaprakları saplı ve çok tüylüdür.

Tıbbi kullanımlarda,  kökü ve yaprakları kullanılan hatmi çiçeğinin içeriğinde bol miktarda müsilaj bulunurken,  nişasta, sakkaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin maddelerde içermektedir.


Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir


Vücudun herhangi bir yerinde çıkan sivilce, akne, yaraların üzerine lapa haline getirilen hatmi çiçeği sürülürse kısa zamanda yaraları onarıcı etkisini gösterir.

Diş sağlığı konusunda da son derece faydalı olan hatmi çiçeği, diş eti çekilmelerinde, diş iltihaplarına çözüm getirir. Rahim hastalıklarında hatmi çiçeği, rahmin içinde çıkan hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Böbrek taşı olan kişilerin hatmi çiçeğinin tozunu kullanmaları halinde böbrek taşlarının eritilmesinde önemli yardımcı tedavi unsurudur.

Hatmi Çiçeğini Nasıl Kullanmalıyız


Bitkinin kullanılan kısımları yaprakları, çiçekleri ve köküdür. Yaprakları bitki çiçekliyken ve çiçekler tamamen açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Hatmi çiçeğinin en faydalı kısmı kökleridir.

Köklerinin böbrek iltihapları başta olmak üzere vücudunuzdaki birçok iltihabı yok edici özelliği vardır. Kökler ise yaslı bitkilerden sonbaharda alınır, kabukları soyularak gölgede kurutulur. Bütün bitki fazla miktarda müsilaj taşır.

Yaprak, çiçek veya kökleri haricen ve dahilen göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Çiçekleri gölgede kurutulup çay gibi demlenince göğüsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Dövülmüş hatmi taneleri vücuda sürülürse, sinek ve böcek ısırmalarını önler.

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır


Hatmi çiçeğinin tentürü olarak;  yapraklarını kurutur ve 1 litre kaynamış suyun içine bir tutam hatmi çiçeği yaprağı atarsanız demlediği anda çay olarak içebilirsiniz. Ayrıca bu çay ile yüzünü yıkamanız güneş lekelerini geçirecektir.

Hatmi çiçeğinin çayı olarak, , 1 -2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10 dakika demlendirilerek çayı hazırlandığında, Sakinleştirici etkisi için günde üç kez birer bardak içilebilir. Aynı aynı çay, yapılan gargara, ağız ülserlerine iyi gelir.

Hatmi çiçeği çayının idrar söktürücü özelliği vardır. Mide bağırsaklardaki sıkışmış gazın atılmasını sağlar. Soğuk algınlığına, bronşite, öksürüğe karşı içeceğiniz hatmi çiçeği çayı son derece faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder