24 Temmuz 2018 Salı

Hatmi Çiçeği


Hatmi Çiçeği



Bu yazımız da Hatmi Çiçeği hakkında yazacağız. Sindirim sistemine yararlarından, solunum sistemini rahatlatmasından bahsedeceğiz. Mide ağrısı, bronşit, farenjit, nefes darlığına karşı faydalarından bahsedeceğiz. Hatmi çayının ve Hatmi bitkisinin yararlarını yazacağız.





Hatmi çiçeği , dağlarda, tarlalarda, gölün kenarında, vb. birçok yer de, kendi başına kolaylıkla büyüyen bir bitkidir. Ortalama 20-30 cm. Mor çiçekleri açar. Dünyanın birçok ülkesinde yetişen çok yaygın bir bitki olan hatmi çiçeğinin faydaları bir çok başlıkta kendini göstermektedir.
Hatmi çiçeği,  yapraklar sebze olarak tüketiliyor. Çiçekler çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Yapraklar bitki protein ve C vitamini ve glikoz, pektin, çeşitli yağ esansları, malvin, malvidin ve tanin gibi aktif bileşikler içerir.

Hatmi çiçeği çayı ve yapraklarının faydaları



Hatmi çiçeği çayı solunum ve akciğer hastalıkları ve sindirim sistemi bozuklukları için özellikle yararlıdır. Soğuk, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum hastalıklarında yararlıdır. Ateş düşürücüdür.
Boğazı ferahlatarak nefes almayı kolaylaştırır. Öksürüğü durdurmaya yardımcı olur. Boğaz ve bademcik iltihabına karşı etkilidir. Farenjit şikayeti olanlar için yararlıdır. Burun tıkanıklığını giderir. Burun kanaması üzerinde de durma etkisi vardır.
Diş yüzeyindeki plağı önler. Dişeti hastalıklarının iyileşmesini kolaylaştırır. Ağızdaki zararlı bakterilere karşı savaşır.
Mide ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olarak, sindirimi kolaylaştırır. Bulantı ve kusmayı önler. Mide ağrısını giderir. Ebegümeci etkili katkı maddeleri vardır. Bu nedenle, kabızlık için bir çaredir.
Cildi korur, yumuşatır ve nemlendirir. Kırışıklıklar ve gözaltı şişmesi için iyidir.
Hatmi çiçeği ezilerek hazırlanan ezme, deride küçük yanıklar ve yaraları iyileştirir. Ciltte alerjik kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
Sindirim sistemine yardımcı olur.
Solunum sistemini rahatlatır.
Yaraları iyileştirir.

Hatmi çiçeği nasıl kullanılır?



Taze yapraklar ve ebegümeci çiçekleri dışarıdan ezilebilir ve kullanılabilir. Bu püre, yaralara veya egzamaya bulaşırsa, iyileşme görülür.
Hatmi çiçeği çayıyla eller ve ayaklar yıkanırsa vücut yorgunluğunu söndürür. Gözleri rahatlatmak için gözkapaklarına hatmi çayı ile hafifçe basabilirsiniz.

Diğer sağlık yararları



Hatmi çiçeği infüzyonlarının baş ağrılarını, uykusuzluğu ve kabızlığı tedavi ettiği söylenir. Bazen mide üzerine kramplar ve ağrıyı hafifletmek için kümesler uygulandı.
Genel olarak, Hatmi çiçeği güzel bir süs bitkisi ve güçlü bir şifalı bitkidir. Güçlü anti-inflamatuar etkisi nedeniyle inanılmaz yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bitkinin kökleri, yaprakları, çiçekleri ve tohumları tamamen yenilebilir ve değerine eklenir. Bununla birlikte, çok büyük miktarlarda tüketildiğinde ebegümecinin, kaçınmak isteyebileceğiniz ishal, kusma ve gastrointestinal rahatsızlık gibi semptomlarla ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini unutmayın.
Bu yazımızda faydalarını öğrendiğinizde mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz Hatmi çiçeğinden bahsedip yararlarını yazdık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder