24 Temmuz 2018 Salı

Hatmi Çiçeği Neye Yarar

Hatmi Çiçeği Neye Yarar


Hatmi Çiçeği yazımızda, hatmi çiçeği bitkisinin doğal yollardan çözümler üreten yararlarından bahsedeceğiz. İltihap sökücülüğü, böbrek taşı eriticiliği, soğuk algınlığına faydalarını yazacağız. Bronşit, öksürük, diş sağlığı için kullanım şekillerinden bahsedeceğiz.


Soğuk havalarda özellikle anti-gribal faydaları olan hatmi çiçeği, vücudumuzun büyük dostlarındandır. Bazı yörelerimizde Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi olarak da bilinmektedir.
Türkiye’nin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yabani olarak yetişir. Diğer bölgelerde de yetiştirmek mümkündür. Nemli çimenlikler, meralar, göl ve gölet çevresi, ırmak kenarları, kumlu, tozlu ve kireçli toprakları sever. Bahçe ve tarlalarda yetiştirmek oldukça kolaydır. Yaprakları çiçek açtıktan sonra Temmuz ve Ağustos aylarında toplanarak kurutulur ve kaldırılır. Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Hatmi çiçeğinden Nasıl Yararlanılmalı ?

Mide bağırsaklardaki sıkışmış gazın atılmasını sağlar.
Soğuk algınlığına, bronşite, öksürüğe karşı içeceğiniz hatmi çiçeği çayı son derece faydalı olacaktır.
Hatmi çiçeğinin en faydalı kısmı kökleridir. Köklerinin böbrek iltihapları başta olmak üzere vücudunuzdaki birçok iltihabı yok edici özelliği vardır.
Vücudunuzun herhangi bir yerinde çıkan sivilce, akne, yaraların üzerine lapa haline getirilen hatmi çiçeği sürülürse kısa zamanda yaraları onarıcı etkisini gösterir.
Diş sağlığı konusunda da son derece faydalı olan hatmi çiçeği, diş eti çekilmelerinde, diş iltihaplarına çözüm getirir.
Rahim hastalıklarında hatmi çiçeği, rahmin içinde çıkan hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
Böbrek taşı olan kişilerin hatmi çiçeğinin tozunu kullanmaları halinde böbrek taşlarının eridiğini göreceklerdir.

Hatmi çiçeğinden şu yöntemlerle yararlanabiliriz

Hatminin kökü, yaprağı ve çiçeği ilaç yapımında kullanılır. Kökleri salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılmaktadır. Hatmi taneleri dövülüp toz haline getirildikten sonra vücuda sürülürse böcek ve sivrisinek sokmalarını önler. Hatmi çiçeği çay yapılıp içilirse soğuk algınlığı, nezle ve öksürüğe iyi gelir. Hatmi tohumu böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Yaprakları ile arı sokan yer ovulursa ağrıyı ve kızarıklığı giderir. Köklerinden çay yapılıp içilebilir.
20 gr. hatmi çiçeği 1 lt. suda haşlanır ve haşlanmış sudan bronşit için içilir. Boğaz iltihabına karşı hatmi çiçeğinin gargara ve lapası kullanılır.
Bağırsak iltihabında bir miktar hatmi çiçeğinin papatya ile yapılan haşlaması ile lavman yapılır. Bir miktar hatmi çiçeği kurutulur ve balgam söktürücü olarak sigara gibi içilir.
Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile dişetleri gargara yapılır.
Yazımızda Hatmi Çiçeğinin özelliklerinden ve faydalarından bahsettik. Doğal tedavi çözümleri için evinizden eksik etmeyeceğiniz bir bitkidir Hatmi Çiçeği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder